Sprekers

Sprekers

Foto: Walter Kallenbach

Dagvoorzitter: Aldith Hunkar

Het Museumcongres en de Museumkennisdag worden dit jaar gepresenteerd door journalist Aldith Hunkar. Aldith is vooral bekend van haar jaren als presentator van NOS Journaal, Jeugdjournaal, NOS Evenementen en tal van sociaal-culturele programmas op radio en TV bij andere omroepen. Een bevlogen en bereisde dagvoorzitter, gewapend met een grondige voorbereiding, een krachtige persoonlijkheid, een brede horizon en een gezonde dosis humor en improvisatietalent.

Collectiemobiliteit & personeelsmobiliteit in musea?

P: Personeel 

Musea lenen elkaar regelmatig collectiestukken uit en met de objectuitwisseling wordt ook veel kennis doorgegeven. Tijdens deze sessie verdiepen we ons in de vraag: is er een relatie tussen collectiemobiliteit en personeelsmobiliteit? En hoe kunnen we onze infrastructuur van bruikleenverkeer ook inzetten in het voordeel van personeel? Aan de hand van het project M5 kijken we met voorzitter Tiana Wilhelm (directeur Musea Zutphen) wat dit oplevert voor ‘De vijf samenwerkende musea in Nederland’. Daarnaast zal de functieruil tussen Taco Dibbits (directeur Rijksmuseum) en Hugo ter Avest (directeur het Hannemahuis) inspiratie bieden.

Daan Nijssen – KLM

P: Personeel

Daan Nijssen is Vice-President Personeelszaken Cabinepersoneel en Piloten bij KLM, beste werkgever van het jaar 2019. Deze bevlogen spreker neemt jou mee in de wereld van KLM en hoe zij zich inzetten voor duurzame inzetbaarheid van personeel. Onlangs is KLM een nieuw programma gestart waarbij de inzet van werknemers meer wordt aangemoedigd en gewaardeerd. Nijssen neemt ons mee in het proces hoe deze nieuwe werkwijze is ontstaan en geeft ons een inkijkje in de actuele resultaten tot nu toe. Hierin legt hij ook de link met de museumwereld. Gevoed met de kennis vanuit de Museumvereniging gaat Daan met de zaal in gesprek over de actuele vraagstukken in de museumwereld op het gebied van personeelszaken. Een niet te missen lezing voor iedereen die in de museumwereld werkt!

 

Mitchell Esajas – oprichter The Black Archives

P: Programma/Publiek

Het is de taak van musea om hun collectie te onderzoeken, te beheren en te ontsluiten. Dit blijft een continue taak. Ook collectiestukken uit het verleden kunnen nog steeds verborgen verhalen vertellen, bijvoorbeeld door ze vanuit een nieuw perspectief te onderzoeken. The Black Archives, een initiatief ontstaan in 2015, stimuleert organisaties om onontdekte verhalen te delen met het publiek en op die manier een nieuw of breed publiek aan te spreken. Initiatiefnemer Mitchell Esajas neemt jou mee in de zoektocht die ieder museum kan aangaan en neemt ons mee in een verrassend verhaal uit Limburg.

Hans Gubbels – Directeur Stichting Museumplein Limburg

P: Partners

Als gastheer en locatiepartner van het Museumcongres en Museumkennisdag 2019 neemt directeur Hans Gubbels ons mee in het belang van (internationale) partnerships. Een hele actuele samenwerking is nu te zien in de tentoonstelling Nature in Cube, een van de drie musea op het Museumplein Kerkrade. Deze tentoonstelling is uiteraard te bezoeken tijdens het Museumcongres en de Museumkennisdag. Gubbels vertelt over hoe het partnership met het internationaal gerenommeerde designmuseum Cooper-Hewitt in New York is ontstaan, wat hij ervan heeft geleerd en geeft tips aan musea die zelf ook de stap over de grens willen wagen.

Deirdre Carasso – Directeur Stedelijk Museum Schiedam

P: Programma/Publiek

Deirdre Carasso is sinds drie jaar directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. Onlangs werd het museum uitgeroepen tot het meest publieksvriendelijke museum van Nederland en ontving daarvoor de BankGiro Loterij Museumprijs 2019. Het Stedelijk Museum Schiedam is het eerste Nederlandse museum dat werkt met de #ofbyforall methode, een nieuwe werkwijze vorig jaar geïntroduceerd door Nina Simon, museumdirecteur en auteur van onder andere ‘the participatory museum’. Carasso neemt ons mee in haar missie om het museum een toegankelijke plek te maken waar mensen elkaar ontmoeten. En zal tegelijkertijd ingaan op de morele dilemma's die hierbij komen kijken.

Frederic Bertley – President en CEO van COSI Columbus

P: Partners

Frederic Bertley heeft zijn sporen verdiend in wetenschapsmuseum The Franklin Institute in Philadelphia en is nu President en CEO van COSI in Columbus, Ohio. Opgeleid als immunoloog is Bertley aan de slag gegaan bij wetenschapsmusea. Deze bevlogen spreker wijst op onze gedeelde verantwoordelijkheid als museummedewerkers om kennis over te dragen, maar neemt ons ook mee in het durven nemen van risico’s en het aangaan van verrassende partnerships. Bertley verzorgt een enthousiasmerende presentatie over zijn werkwijze als ‘risk taker’ en daagt uit om verder dan out-of-the-box te denken. Wat neem jij mee naar huis om morgen anders te doen? Voertaal: Engels

Bekijk hier de Ted-Talk van Frederic Bertley: https://www.youtube.com/watch?v=6sy5hzvUQxI

Finalisten Museumtalentprijs

De finalisten van de Museumtalentprijs (jonge professionals tot 32 jaar) zullen tijdens het Museumcongres een pecha kucha verzorgen. De finalisten zijn (in willekeurige volgorde) Anouk Heesbeen, publiekscoördinator bij Museum de Lakenhal in Leiden, Boukje Schaap, projectleider bij Museum Catharijneconvent in Utrecht, en Richard Kofi, tentoonstellingsmaker bij het Nationaal Museum voor Wereldculturen in Berg en Dal, Amsterdam en Leiden. Naast tentoonstellingsmaker is Richard ook kunstenaar. In 6 minuut 40 vertellen de talenten op welke manier zij zich inzetten voor een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties. De prijsuitreiking is tijdens het avondprogramma aansluitend aan het congres.

Jan Rothuizen - beeldend kunstenaar

Jan Rothuizen (1968) is beeldend kunstenaar. Zijn ‘Zachte Atlas’ tekeningen zijn in het Engels, Spaans en Chinees vertaald. Hij toont zijn werk met grote regelmaat in binnen- en buitenland, op filmfestivals, galeries en in musea. Voor het Boijmans van Beuningen museum maakt hij de tekenfilm ‘Why is it so quiet here?’ over hoe men het museum als bezoeker ervaart. In 2017 toonde hij wandvullende tekeningen in het Stedelijk Museum over het museum zelf. Op het Museumcongres zal hij in een flitsende en visuele presentatie ingaan op de thema’s die die dag behandeld worden aan de hand van observaties en eerder gemaakt werk.

Download hier het blokkenschema van het Museumcongres.

Bekijk hier het overzicht van alle deelsessies.

En bekijk hier het avondprogramma van donderdag 3 oktober.

Interesse in de sprekers op de Museumkennisdag? Bekijk hier het overzicht.