Sprekers

Sprekers op het Museumcongres

Hierbij vast een greep uit het programma van het Museumcongres, meer informatie volgt.

Helene Steiner - Designer en Researcher

Helene Steiner ontwikkelde kleding met ventilatiegaten die automatisch openen als de drager het te warm krijgt, zette de eerste stappen naar een methode om met planten te communiceren en liet designstudenten en wetenschappers samenwerken voor de Biodesign Challenge. Met haar experimentele werk wil ze een brug slaan tussen mens en natuur en vooral tussen de meest uiteenlopende disciplines.

Vanuit een biologisch perspectief zoekt zij naar kansen die niet alleen de fysieke en digitale wereld overstijgen, maar ook de natuurlijk en kunstmatige. Een van de grootste uitdagingen van dit moment is het creëren van oplossingen die aansluiten op ons ecosysteem en omgeving. Om tot die oplossingen te komen, ziet zij een belangrijke rol weggelegd voor musea: niet alleen door kennis toegankelijk te maken, maar ook door een dialoog aan te gaan en door te laten zien wat voor impact al onze nieuwe technologieën hebben gehad in het verleden, in het heden en wat dit kan betekenen voor de toekomst.

Michael Firnhaber - Google Cultural Institute

Michael Firnhaber werkt sinds 2003 voor Google. Na de eerste vier jaar te werken voor een nog klein, snel groeiende zoekmachine, is hij in 2007 gestart op het gebied van strategische partnerschappen voor Noord- en Centraal-Europa, en sinds 2011 voornamelijk verantwoordelijk voor Google Maps in Duitsland. Vanaf de lancering van Google Art Project 2012 is hij daarbij betrokken geweest, sinds 2013 leidt hij de wereldwijde partnerships, in eerste instantie het Google Art Project, en vanaf 2014 voor het Google Cultural Institute . Michael Firnhaber, geboren in Stuttgart, heeft een diploma in Information Technology.

 

Erlend Høyersten - Directeur ARoS Aarhus Art Museum

Erlend Høyersten studeerde kunstgeschiedenis op de Universiteit van Bergen en begon zijn museale carrière bij het Sørlandets Kunstmuseum in Kristianssand in 2000. Vanaf 2004 als directeur. Daarna werd hij plaatsvervangend directeur en de directeur van KODE Art Museums of Bergen (2009-2013) en leidde hij een uitgebreide reorganisatie van de vier kunstmusea van Bergen. Sinds 2014 is Erlend Høyersten de directeur van ARoS Aarhus Art Museum, dat ongeveer 800.000 bezoekers per jaar heeft. Aarhus is de Europese culturele hoofdstad van 2017 waar ARoS een belangrijke rol heeft. Het ARoS Aarhus Art museum staat bekend om zijn samenwerkingen met de lokale gemeenschap. Eind 2016 is ARoS Public geopend. ARoS Public is een uitbreiding van het museum waar ze kunst, kunstenaars en de bezoekers met elkaar verbinden.

Sally MacDonald - Manchester directeur Museum of Science & Industry

Sally MacDonald joined the Museum of Science & Industry as Director in September 2014, from University College London (UCL) where she led on Public and Cultural engagement programmes.  Prior to this, Sally has held curatorial and leadership roles in several London museums, before setting up a multi award-winning museum and heritage service in Croydon. Sally grew up in Manchester and is passionate about the museum’s role both a symbol of Manchester’s industrial heritage and as an inspiration for the next generation of inventors. She has served on several museum boards, and currently sits on the Arts Council England’s North Council and a member of the Royal Society’s Public Engagement Committee.
The Museum of Science and Industry is part of the Science Museum Group - the most significant group of museums of science and innovation worldwide.

Fekla Tolstoy - Head of Development Leo Tolstoy State Museum

Fekla Tolstoy, the great-great granddaughter of Leo Tolstoy, was born in Moscow in 1971. Fekla has a degree in Slavic Languages from the Moscow State University and trained as a Director at the Russian Theatre Academy. In 1999, she began her career as a journalist, working as a presenter on television and radio, as well as writing for a number of newspapers and magazines.  In addition, she has written and produced a number of documentary films, predominantly on culture.  Since 2012, Fekla has been working at the Leo Tolstoy State Museum in Moscow as Head of Development.  She was also the creator and producer of a number of projects relating to literature and internet, including Tolstoy in one Click (2013), Karenina: Live Edition (2014) and War and Peace: Big Read Marathon (2015).

Felka will be talking about the Karenina Live Edition, a joined project between the Leo Tolstoy State Museum and Google.

Kitty Koelemeijer - Professor of Marketing bij Nyenrode Business Universiteit

Kitty Koelemeijer is Professor of Marketing at Nyenrode Business Universiteit and director of the Marketing and Supply Chain Management Cluster. She specializes in retailing, consumer buying behavior, branding, and competition and co-creation in marketing channels.
Her research interests include retail formats, consumer buying behavior, co-creation, distribution channel competition, cooperation, and coordination, organizational decision making, game theory and market research methodology. 

She has published on these and other topics in leading international academic journals such as Marketing Science, the International Journal of Research in Marketing, the Journal of Retailing, the International Journal of Service Industry Management, the International Journal of Logistics Management, the Journal of Business & Industrial Marketing, European Advances in Consumer Research and the European Retail Digest. 

Kitty has previously held positions at Wageningen University and Tilburg University. She graduated summa cum laude from Wageningen University, where she obtained her PhD in 2000.

Bettine Vriesekoop - Over China

Bettine Vriesekoop speelde meer dan dertig jaar tafeltennis op wereldniveau. Vriesekoop nam deel aan drie Olympische Spelen. Ze won elf open toernooien en behaalde in totaal vijf Europese enkelspeltitels.
Door de vele trainingsstages die Vriesekoop vanaf 1980 in China volgde, raakte zij geinteresseerd in de cultuur van het Land van het Midden.
In 1996 debuteerde Vriesekoop als schrijfster met Heimwee naar Peking. Bij de Chinees, Het jaar van de rat en Duizend Dagen in China volgden. In 1997 ging Vriesekoop Chinese talen en culturen studeren in Leiden. In 2006 verhuisde Vriesekoop als alleenstaande moeder samen met haar  toen zesjarige zoontje Tymo naar China waar ze tot 2010 werkte als correspondent voor NRC Handelsblad. Vriesekoop geeft nu lezingen over China en presenteert wekelijks het radioprogramma Obalive voor de Boeddhistische Omroep op NPO radio 5.

Dorus Hoebink - Docent cultuurtheorie en –sociologie en onderzoeker

Dorus Hoebink is docent cultuurtheorie en –sociologie aan verschillende instellingen in het hoger onderwijs, waaronder de Willem de Kooning Art Academy in Rotterdam. Daarnaast is hij als onderzoeker betrokken bij het project ‘De transformatie van het Nederlands museum 1990-heden’, een samenwerking tussen de TU Delft (Heritage & Architecture) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In zijn onderzoek benadert Hoebink musea als ‘social performances’, een concept dat hij ontleende aan de Amerikaanse cultuursocioloog Jeffrey Alexander. Musea zijn volgens Hoebink manieren waarop mensen maatschappelijke betekenis creëren door theatrale middelen aan te wenden. De basis voor dit idee legde Hoebink in zijn dissertatie ‘Erfgoed als Schouwspel: over musea als opvoeringen van gemeenschapsculturen’, waarmee hij in 2016 promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 
Het museum als ‘performance’
Het ‘museum als performance’ stelt een nieuwe manier voor om naar musea te kijken, een manier waarmee we uiteenlopende musea met elkaar kunnen vergelijken, hun vorm en inhoud op genuanceerde wijze kunnen duiden én in een bredere maatschappelijke context kunnen plaatsen. De toegevoegde waarde hiervan is dat er een museumtaal ontstaat waarin de bezoekerservaring centraal staat en waarmee professionals, beleidsmakers en wetenschappers hun inzichten en ervaringen kunnen delen. 

Dorus Hoebink zal ‘het museum als performance’ toelichten aan de hand van concrete voorbeelden en tegelijkertijd vertellen hoe deze zienswijze wordt gebruikt in het onderzoeksproject ‘De transformatie van het Nederlands museum 1990-heden’ van de TU Delft en de RCE.

Marieke van Schijndel - Directeur Museum Catharijneconvent

Sinds 2010 is Marieke van Schijndel (1975) directeur van Museum Catharijneconvent, het rijksmuseum voor christelijke kunst en cultuur. Zij studeerde theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht, werkte bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als beleidsmedewerker, rondde een Master of Business Administration (MBA) af in Montreal (Canada) en was adjunct-directeur van de Mondriaan Stichting (na fusie het Mondriaan Fonds). Zij heeft meerdere nevenfuncties, waaronder bestuurslid van het Nationaal Restauratiefonds en lid van de Raad van Toezicht van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Op 6 juli opende Het Grootste Museum van Nederland de deuren, een landelijk samenwerkingsproject op initiatief van Museum Catharijneconvent. In het buitenland bezoeken Nederlanders massaal grote kathedralen en pittoreske dorpskerkjes, maar waarom doen we dit niet in eigen land? Hier moet verandering in komen, want de rijkdom van het religieuze erfgoed in Nederland doet niet onder voor die in het buitenland. 11 kerken en 2 synagogen, verspreid over heel Nederland, zetten vanaf nu hun deuren wagenwijd open om een breed publiek kennis te laten maken met hun prachtige interieurs. Bezoekers ontdekken met een audiotour de verborgen schatten en verhalen die deze gebedshuizen rijk zijn. Museum Catharijneconvent werkt binnen dit driejarige project nauw samen met de betrokken kerken. De lezing van Marieke van Schijndel spits zich toe op vragen als: hoe geef je de samenwerking vorm? Hoe kun je als culturele instelling bijdragen aan de doelstellingen van de samenwerkingspartners? Hoe maakt je de samenwerking duurzaam? Wat zijn de uitdagingen? Kortom: hoe kom je tot succesvolle co-creatie?

Lucas De Man - Dagvoorzitter

Lucas De Man (1982) is artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden, stadskunstenaar van Den Bosch (2013-2016), regisseur bij Het Zuidelijk Toneel en de presentator van het AVRO tros programma Kunstuur op NPO2. 

Lucas haalde zijn MA Literatuur in Leuven en ging daarna naar de regieopleiding van de Theaterschool in Amsterdam (2008). Na zijn opleiding tot theaterregisseur heeft hij zich verder ontwikkeld tot Cultureel ondernemer met een innovatieve werkwijze.

Binnen zijn Stichting Nieuwe Helden creëert Lucas kunstprojecten en urban actions voor de publieke ruimte; projecten die zijn visie als kunstenaar weergeven. Het doel is de publieke ruimte een plek van ont-moeting te laten zijn, door momenten te creëren waarop je jezelf, de ander en de wereld tegenkomt, momenten waarop je het samen niet weet. Het creëren van die ont-moeting en verbinding met de samenleving is niet alleen een doel, maar bepaald ook de werkwijze van Nieuwe Helden. Bij elk project wordt actief gezocht naar bedrijven, organisaties en mensen.  Verhalen vertellen uit noodzaak, dat in de passende vorm gieten en de dialoog aan gaan met het juiste publiek. Zo ontstaan uiteenlopende projecten: van bijvoorbeeld de voorstelling Bejaarden en Begeerte, waar publiek alleen onder begeleiding van een 65 plusser binnen mag, tot performance installaties zoals SKETCH, die langs Europese steden toerde en gewone stedelingen vraagt hun gedroomde stad te schetsen.

Onder Lucas’ artistieke leiding zijn er in 7 jaar tijd 35 projecten in 15 landen gerealiseerd. Meerdere werden bekroond of genomineerd. Zo werd kunstinstallatie OOG uitgeroepen tot 'belangrijkste culturele gebeurtenis van 2014 in Brabant’. In 2015 werd Nieuwe Helden genomineerd voor de Amsterdamse Kunstprijs. De lecture performance De Man door Europa werd in 2016 geselecteerd voor het Theater Festival.

Ook zetten Lucas en Nieuwe Helden zich in als creatief brein voor het (mee)ontwikkelen van concepten, het verzorgen van artistieke invulling van evenementen etc. Zo verzorgt Nieuwe Helden in 2015 de regie van TedxAmsterdam. 

Lucas spreekt en host vaak op onder andere: Naked Song festival, De Grote Kunstshow, Geen Daden Maar Woorden, Jacques De Leeuw Prijs, The Creative Underclass?!.

Pieter Tordoir - Hoogleraar geografie en planologie

Pieter Tordoir (1958) is hoogleraar geografie en planologie aan de Universiteit van Amsterdam en heeft tevens een eigen onderzoekspraktijk. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar de stedelijke en regionale structuur en dynamiek van de samenleving en economie.

In opdracht van de ministeries van OCW en I&M heeft Tordoir in samenwerking met Singapore University of Technology en het bureau Regioplan onderzoek gedaan naar het ruimtelijk samenspel van cultuur en economie in Nederland. Het onderzoek, getiteld Pas de deux? geeft inzicht in de complexe verbanden tussen ruimtelijke verzorgingsgebieden van culturele voorzieningen, waaronder musea, en de stedelijke en regionale dynamiek in de beroepsbevolking en economie. Dit inzicht is nuttig voor strategische beleidsvorming bij zowel overheden als culturele instellingen.