Programma

Programma

Programma Museumcongres

Programmaschema Museumcongres
9:0010:15Openingsconcert Bavokerk  
 
10:3011:35Ronde 1: Grote zaal Philharmonie
Beyond Boundaries
  
  Irene Asscher-Vonk, voorzitter en Siebe Weide, directeur
Michael Firnhaber, Google Cultural Institute
 Erlend Høyersten, ARoS Aarhus Art Museum  
     
11:2512:15Pauze 1 Grote Foyer  
     
12:1513:05Ronde 2: Grote zaal Philharmonie
Museum University
Ronde 2: Kleine zaal Philharmonie
Best Practices
 
   
 Kitty Koelemeijer, Hoogleraar Marketing Business Universiteit NijenrodeFekla Tolstoy, Head of Development of the Tolstoy National Museum
Sally Macdonald, directeur Manchester Museum of Science & Industry 
13:0014:30Pauze, lunch en rondleidingen museaPauze, lunch en rondleidingen musea
14:3015:30Ronde 3: Grote zaal Philharmonie
Museum University
Ronde 3: Kleine zaal Philharmonie
Best Practices
Politiek Café in Café Studio/Moderator Astrid Feiter
 Dorus Hoebink docent cultuurtheorie en –sociologieMarieke van Schijndel, directeur Museum Catharijneconvent
Pieter Tordoir ‘Pas de deux’ o.v.b
15:3016:00Pauze Grote Foyer
16:0017:00Ronde 4: Grote zaal Philharmonie
Grand Final
Museumtalentprijs
Helene Steiner designer and researcher
Bettine Vriesekoop over China
Dagafsluiting Lucas De Man
17:0018:00Borrel Grote Foyer
Vermijd-de-file-buffet

Alleen samen vertellen musea het hele verhaal

Beyond boundaries – Noodzaak van samenwerking binnen én buiten de museumsector

Samenwerking: daartoe wil het Museumcongres 2017 u inspiratie bieden. Met een geweldig veld aan sprekers uit binnen- en buitenland. En aan de hand van grensverleggende projecten binnen en buiten de museumsector. We bespreken de Museumcijfers 2016 die met uw hulp tot stand zijn gekomen. Deze zijn bijzonder van belang in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Verfris uw visie en meld u aan voor het congres op donderdag 5 oktober in Haarlem.

Hoofdthema

Musea in Nederland vormen een uniek en divers geheel. Ze vertellen de verhalen van stad, streek en van ons land. En daarmee van onze wereld. Musea kunnen door samenwerking hogere kwaliteit bieden en daarmee een betere uitgangspositie creëren. Daarom is het centrale thema voor dit Museumcongres samenwerken. Dit samenwerken reikt veel verder dan het museale veld. Want we kijken niet alleen naar binnen, maar vooral ook naar buiten.

Topsprekers

Grenzen verleggen en bruggen bouwen tijdens het 11de congres. Designer Helene Steiner vertelt over de banden die ze smeedt tussen design, technologie en wetenschappelijke disciplines. Michael Firnhaber van Google Arts & Culture brengt nieuwe ‘food for thought’ en oud-tafeltennisster en China-kenner Bettine Vriesekoop neemt ons mee naar in de manier waarop Chinezen naar (onze) kunst en cultuur kijken. Onder leiding van dagvoorzitter Lucas De Man proberen we deze dag te achterhalen welke overeenkomsten en verschillen er zijn en hoe we deze kunnen overbruggen.

Discussie

Is samenwerken in het publiek belang van musea? Dat bespreken we dit congres tijdens het Politiek Café. Natuurlijk sluiten we aan op Museumcijfers 2016 en de gemeenteraadsverkiezingen. En wat zou dit politiek café zijn zonder bier en bitterballen?

Directeurenontvangst

Op 4 oktober ontvangen we graag 50 (algemeen) directeuren in het Frans Hals Museum voor een welkomstborrel waarna zij in het Teylers Museum aanschuiven voor een exclusief diner. Inschrijven kan vanaf donderdag 7 september vanaf 13.00 uur op deze pagina, in combinatie met een ticket voor het congres. Schrijf u snel in aangezien het aantal plaatsen aan tafel beperkt is.

Tijdens dit Museumcongres ontvangen de deelnemers de publicatie Museumcijfers 2016. Essentieel voor alle museumbeslissers in de sector. Cruciaal in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. We zien de urgentie om hier samen als sector over te spreken en het publieke belang van musea gezamenlijk betekenis te geven. Want alleen samen vertellen musea het hele verhaal!

Verfris uw visie, mis het niet: Museumcongres 2017 donderdag 5 oktober.

Het congresprogramma is samengesteld door de redactieraad die dit jaar bestaat uit Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum Den Haag, Denise de Boer, adjunct-directeur Frans Hals Museum|De Hallen Haarlem en Paul van Vlijmen, directeur Defensiemusea.